Домашня перцівка з медом
Традиційна перцівка славиться не тільки відмінним пекучим смаком, але і лікувальним ефектом. Знайти в магазинах відповідний натуральний продукт складно, в більшості випадків продаються напої на основі ароматизаторів. Ця проблема вирішувана, ми розглянемо, як зробити перцівку в домашніх умовах. Рецепт простий, а інгредієнти доступні кожному.
Горілку або етиловий спирт (40-45%) можна замінити хорошим самогоном (обов'язково без неприємного запаху). Намагайтеся вибирати для настойки гречаний або квітковий рідкий мед, який менше випадає в осад і краще пом'якшує смак алкогольної основи.
Складові:
горілка (спирт, самогон) - 0,5 літра;
червоний перець - 1 стручок;
чорний перець-горошок - 4-7 горошин;
мед - 3 столові ложки;
гвоздика - 3 штуки.
Рецепт перцівки
1. Перелити горілку в літрову банку, покласти гвоздику, перець і мед.
Є думка, що перед настоюванням мед потрібно розводити в теплій воді або підігрітою горілці. Я не рекомендую цього не робити, так як навіть після слабкого нагрівання мед втрачає більшість корисних властивостей.
2. Перемішати, щільно закрити банку кришкою, поставити на 5 днів у темне місце з кімнатною температурою. Перші 3 дні раз на добу вміст банки збовтувати.
3. Профільтрувати готову домашню перцівку через щільну тканину або марлю. Розлити напій в пляшки для зберігання. В захищеному від прямих сонячних променів місці термін придатності до 3-х років. Міцність 34-36 градусів.
Відфільтровані інгредієнти можна використовувати повторно, потрібно лише разом з новою горілкою додати кілька ложок меду. Термін настоювання рекомендую збільшити до 7-ми днів.
Отримана домашня перцівка за кольором буде відрізнятися від магазинної. Справа в тому, що в заводські настойки додається барвник, який надає напою товарний вигляд.
Як пити перцівку
Якщо звичайну горілку прийнято охолоджувати, перцівка подається кімнатної температури. В якості закуски підійдуть гарячі м'ясні страви зі смаженою картоплею. Настоянка зігріває і підвищує апетит. Особливо добре п'ється в холодну погоду.
Увага! Перцівка - досить гострий алкогольний напій, тому важливо не перестаратися з вживанням. Дуже обережними треба бути людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту і печінки. Також перцівку можна використовувати як засіб профілактики простудних захворювань.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |