Класична Лаймова настоянка з м'ятою.
Технологія приготування домашньої настоянки на лаймі і м'яті схожа на рецепт лимонного лікеру, але є кілька відмінностей в інгредієнтах і часу витримки. Виходить спиртний напій салатового або зеленого кольору з добре збалансованим кисло-солодким смаком, в якому не відчувається висока міцність, яскравим цитрусовим ароматом і легкими нотками м'яти.
Сорт лаймов значення не має, але бажано вибирати тверді плоди з сильним запахом. Оптимальна алкогольна основа - горілка або розведений водою етиловий спирт, але підійде і будь-який самогон (дистилят) хорошою очищення.
Складові:
лайм - 3 штуки (середні);
м'ята - 5-6 свіжих листочків або третину столової ложки сушеної;
горілка (спирт 40-45%, самогон) - 0,5 літра;
цукор - 1 столова ложка, плюс до смаку для солодощі;
вода - не обов'язково .
Трохи цукру потрібно для балансування смаку, підсолоджувати напій після настоювання.
Рецепт настоянки на лаймі
1. Лайми обдати окропом, потім промити в проточній воді і витерти насухо, щоб прибрати віск або інший консервант з поверхні.
2. Ножем, теркою або чищенням для овочів зняти з плодів цедру - верхню зелену частину без білої, гіркою шкірки.
3. Цедру і м'яту скласти в ємність для настоювання - скляну пляшку або банку. Видавити сік одного лайма (інші очищені плоди можна пустити на інші потреби) і 1 столову ложку цукру для пом'якшення смаку.
4. Влити алкогольну основу, перемішати, герметично закрити. Настоювати 7 днів в темному місці з кімнатною температурою. Раз на добу струшувати.
На 3-й день прибрати м'яту, інакше в напої будуть занадто сильні м'ятні тони.
5. Готову Лаймовий настоянку профільтрувати через марлю або сито. Спробувати на смак, за бажанням додатково підсолодити цукром і перемішати.
Для зниження міцності можна використовувати сироп: змішати в каструлі воду і цукор, довести до кипіння, проварити 3-5 хвилин на слабкому вогні, знімаючи піну, потім охолодити до кімнатної температури і додати в настій.
При розведенні водою або цукровим сиропом напій може помутніти через високу концентрацію ефірних масел.
6. Розлити готову домашню настоянку на лаймі в пляшки для зберігання і герметично закрити. Залишити на 2-3 дня в темному прохолодному місці для стабілізації смаку.
Відтінок напою залежить від лаймів, часу настоювання, кількості доданих цукру і води
Термін придатності далеко від прямих сонячних променів - до 5-ти років.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |