Настоянка і лікер на журавлині: 6 рецептів в домашніх умовах
Журавлина - соковита і ароматна ягода, вона пом'якшує смак і перебиває запах будь-якого алкоголю, навіть якщо це спирт або самогон не найкращої якості. Також журавлинну настоянку можна зробити з заморожених ягід. Багато хто навіть рекомендують попередньо заморозити журавлину, вважаючи, що така ягода віддає сік набагато краще. Сам же напій виходить красивого малинового кольору.
Класичний рецепт журавлинною настойки
Цьому рецептом вже близько 200 років. Він і сьогодні дуже популярний, так як готується швидко, а головне, просто. На виході у нас вийде насичений ароматний напій міцністю близько 30-35 градусів.
Інгредієнти
Журавлина - 1 кг
Горілка,самогон або розведений спирт - 1 л
Цукровий пісок - 500 г
Спосіб приготування
Ягоду перебираємо, миємо, трохи просушуємо і розминаємо руками або за допомогою дерев'яної качалки. Також для прискорення процесу можна скористатися м'ясорубкою або блендером.
Перекладаємо підготовлену масу в скляну ємність і заливаємо горілкою. Ми залишаємо на два тижні в теплому місці.
Через два тижні напій необхідно процідити і засипати цукор.
Гарненько перемішавши, закриваємо кришкою і продовжуємо настоювати ще тиждень.
Тепер готовий напій пропускаємо кілька разів через фільтр, розливаємо по пляшках, охолоджуємо і приступаємо до дегустації.
Настоянка на журавлині з медом
Інгредієнти
Журавлина - 2 склянки Горілка - 1 л Мед - 1,5 склянки
Спосіб приготування Для початку повторюємо перші два пункти з першого рецепта. Тільки етап настойки скорочуємо до 10 днів.
Після настоювання напій, фільтруємо і додаємо мед.
Гарненько збовтувати ємність з настойкою і відправляємо в прохолодне місце для витримки.
На цей етап нам знадобиться близько 1-2 місяців.
Потім готовий напій знову фільтруємо і розливаємо по пляшках.
Ароматну настоянку на журавлині можна подавати до столу.
Настоянка на журавлині «Всього по склянці»
Інгредієнти
Журавлина - 1 стакан
Горілка - 1 стакан
Цукор - 1 стакан
Вода - 1 склянк
Спосіб приготування
З води і цукрового піску варимо простий сироп.
Поки він остигає, готуємо журавлину будь-яким зручним способом, який описаний тут.
У скляну банку вливаємо сироп, потім вливаємо алкогольну основу і в самому кінці закладаємо дробленую ягоду.
Накриваємо кришкою і залишаємо на цілий місяць в темному приміщенні при кімнатній температурі.
Через місяць, готову настойку проціджуємо, віджимаємо макуху, а потім 2-3 рази пропускаємо через покупної або саморобний фільтр.
Після того як розіллємо напій по пляшках, ставимо його в холодильник, а потім прямо на стіл під гарну закуску.
Швидка журавлинна настоянка
Інгредієнти
Журавлина - 300 г
Цукор - 150 г
Горілка - 700 мл
Вода - 300 мл
Спосіб приготування
Журавлину засипаємо в друшляк і обдаємо її окропом.
Тепер пересипаємо ягоду в банку, додаємо цукор і товчемо дерев'яною ложкою або лопаткою.
Потім заливаємо горілку і наполягаємо близько двох годин при кімнатній температурі.
Після закінчення часу готову журавлинну настойку проціджуємо, віджимаємо м'якоть, доливаємо в неї теплу воду (45 градусів) і пропускаємо кілька разів через фільтр.
Після того як напій повністю охолоне, його можна пити. Але краще його спочатку охолодити.
Такий продукт може зберігатися близько року в холодильнику або погребі.
Рецепт лікеру з журавлини
Інгредієнти
Журавлина - 3 склянки
Цукор - 500 г
Гвоздика - 1-2 бутона
Кардамон - 2-3 зернятка
Спирт або горілка - 750 мл
Спосіб приготування
Журавлину помістити в банку, розім'яти, залити спиртом або горілкою, щільно закрити кришкою і настояти 3-4 дня.
Потім вміст банки процідити і віджати через марлю в 4-5 шарів.
Отриману рідину змішати з цукром, поставити на вогонь і підігріти, але до кипіння не доводити.
Зняти з вогню і опустити в неї загорнуті в марлю гвоздику і кардамон.
Через 5 хвилин лікер процідити і розлити по пляшках.
Зберігати в прохолодному місці.
Простий журавлинний лікер
Інгредієнти
Горілка - 500 мл (або розведеного навпіл з водою спирту), самогон
Вода - 150 мл
Цукор - 150 г
Журавлина - 145 г
Спосіб приготування
Журавлину промити, дати добре стекти воді, розім'яти.
Перекласти в банку, залити горілкою або спиртом, під кришкою наполягати в темному місці 7 днів при кімнатній температурі, потім добре процідити.
Зварити цукровий сироп з води і цукру, злегка остудити.
Журавлинну настоянку змішати з цукровим сиропом, знову перелити в банку і закрити кришкою.
Залишити ще на 1 день. Процідити, розлити в пляшки для зберігання.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |