Мисливська настоянка
«Мисливська» - одна з найбільш популярних радянських гірких настоянок, пряна, різка, гостра - напій справжніх чоловіків, «мисливців» як в прямому, так і в переносному сенсі, охочих випити. Ковток такої настоянки бадьорить, додає сили, зігріває і покращує настрій.
Класичний рецепт настоянки «Мисливська» включає більше 10 спецій, портвейн і цукор, робиться напій в 2 етапи: спочатку настоюється ароматна насичена основа, потім готується власне настоянка. За радянських часів на виробництві робили ароматний спирт, переганяючи алкоголь разом зі спеціями, цей варіант буде найкращим для власників апаратів. Але можна приготувати подібний напій і методом мацерації. Сьогодні ми докладно ознайомимося з обома способами, а також - дізнаємося найпростіший рецепт «Мисливської», яку можна пити відразу після тижневого настоювання.
Звідки взялася гірка мисливська настоянка - точно невідомо. За логікою, ароматні трави що входять до її складу, збирали в лісі мисливці, грибники, травники. Настоянка відмінно допомагає зігрітися в холодну пору, на зимовій риболовлі, у поході - вона бадьорить, тим більше що переборщити з цим напоєм складно - надто вже він різкий і насичений. Пара чарок «Мисливської» допоможе розслабитися після важкого праці, довгого дня на холоді, вона відмінно підійде як аперитив до дичини або пряним, гострим м'ясним стравам, допоможе перетравити їжу і посилить апетит.
Горілка «Мисливська» з перегонкою
Це - самий що ні на є автентичний рецепт, взятий з радянського довідника «Рецептури лікеро-горілчаних виробів і горілок», 1981 року. Природно, кількість інгредієнтів і нюанси технології адаптовані під побутові потреби.
Приготування ароматного спирту «Мисливський»:
Для виробництва нашої горілки за даним рецептом спочатку потрібно зробити ароматний спирт. Для цього ми беремо всі спеції і прянощі, закидаємо їх в куб і перегонимо разом з водно-спиртовою сумішшю міцністю 50%.
Складові:
Спирт 50% - 2 літра;
Корінь імбиру - 20 грамів;
Корінь калгану - 10 грамів;
Корінь дягелю - 10 грамів;
Гвоздика - 10 грамів;
Перець чорний (горошком) - 3 грама;
Перець стручковий червоний - 2 грами;
Ялівець - 2 грами;
Бадьян - 10 грамів;
Кава (зерна) - 20 грамів;
Сушена лимонна шкірка - 30 грамів;
Сушена апельсинова шкірка - 34 грами.
Всього у нас вийде 151 грам твердих інгредієнтів, які потрібно змішати з 2-ма літрами спирту, настояти годин 12 і перегнати з невеликим відбором голів. У результаті повинно вийти близько 1.2 літра ароматного 75% -ного спирту, чого достатньо для приготування 10 літрів кінцевого напою.
Приготування горілки «Мисливська»
На 1 літр продукту нам буде потрібно:
Ароматний спирт «Мисливський» - 120 мл;
Портвейн білий - 20 мл;
Цукор - 5 грамів;
Карамель - за потребою;
Очищений спирт 40% або горілка - близько 800-900 мл.
Розбавляємо ароматний спирт горілкою по спиртометру, так, щоб його міцність досягла 45-50%. Додаємо портвейн і цукор, підфарбовує напій карамеллю до придбання середньо-коричневого відтінку. Після цього настоянка витримується в темному місці 2-3 тижні, при необхідності - фільтрується.
Рецепт, звичайно, складний, але і настоянка «Мисливська» в результаті вийде саме така, яку випускали в СРСР.
«Мисливська» без перегонки
Цей рецепт - спрощена копія . Перегінний куб тут не потрібен, ефект досягається методом мацерації. Відповідно, навішування інгредієнтів значно зменшена автором, щоб напій не вийшов надто вже насиченим. Спочатку виготовляється концентрат, а вже потім - сама «Мисливська». Великий плюс цієї технології - ви зможете самі регулювати інтенсивність смаку і аромату, додаючи екстракт в основний напій і по чуть-чуть його дегустуючи.
Інгредієнти (для пряного настою-концентрату):
спирт 70% - 200 мл;
сушена лимонна цедра - 3 г;
сушена апельсинова цедра - 3г;
імбир (свіжий, тертий) - 2г;
кава (в зернах) - 2г;
корінь калгану (перстачу) - 1г;
корінь дягелю - 1г;
гвоздика - 1г;
бадьян - 1г;
перець чорний (мелений) - 0.3г;
перець червоний (мелений) - 0.2г;
ялівець - 0.2г
Всі інгредієнти залити спиртом і настоювати 2 тижні в темному місці, процідити через ватний або інший фільтр, після чого настій готовий до купажування.
Інгредієнти (для кінцевого напою):
Концентрований настій «Мисливський» - близько 120 мл;
Білий портвейн - 30 мл;
Фруктоза - 0.5 ч.л .;
Спирт 40% - 850 мл.
З'єднати рідини, додати фруктозу, гарненько перемішати і пробувати. Настоянка недостатньо насичена? Додайте концентрату. Навпаки, хотілося б зробити її менш інтенсивною? Додайте інших інгредієнтів.
Важливо! Після купажування напій повинен в обов'язковому порядку відстоятися не менше двох тижнів, краще - більше, щоб його смак округлився, аромати «потоваришували», а також - випав можливий осад. При необхідності після відстоювання його потрібно ще раз профільтрувати. Все, гірка настоянка «Мисливська» готова до вживання!
Джерело: http://alcogradus.at.ua |