Настоянки на основі самогону: 12 рецептів в домашніх умовах
Міцні напої, одержувані шляхом настоювання плодів і сухогої рослинної сировини на самогоні, користуються популярністю через абсолютну натуральність і в легкості їх приготування. Робити їх не тільки просто, але й швидко - термін витримки зазвичай не перевищує 2 тижнів, а іноді досить і декількох днів.
Поради перед стартом
В якості основи підійдуть ароматні трави, горішки, екзотичні спеції, ягоди.
Самогон беруть якісний: очищений або отриманий під час вторинного перегону ( «подвійного»).
За бажанням гіркі напої підсолоджують медом, присмачують гострими і пряними приправами, ароматизують концентрованими оліями.
При помірному вживанні такі продукти можуть надавати благотворний вплив на організм і застосовуватися в якості лікарського засобу.
Особливо цінні настої, приготовлені з власноруч заготовленої сировини, зібраного в чистих регіонах, далеко від доріг і великих населених пунктів.
Настоянка «Воскресенська»
Смородини екстракт роблять, витримавши листя чорної смородини на самогоні близько 10 діб
Інгредієнти
Чебрець - 10 гр
Шавлія - 5 гр
Майоран - 22 грама
Звіробій - 30 гр
Кора дуба - 10 гр
Коріандр - 7 гр
Самогон - 700 мл
Екстракт смородиновий - 300 мл
Спосіб приготування
Трави і кору потовкти, змішати все тверді компоненти. Залити рослинну масу самогоном, дати насититися 10 діб. Додати до настою смородини рідина, збовтати, процідити через фільтр.
Настоянка «Aралієвa»
В даному рецепті за основу беруть готові спиртові настої. За бажанням можна приготувати їх самостійно, замочивши рослинну сировину в горілці на кілька днів. Інгредієнти
Настоянка кореня аралії - 4 мл
Настоянка лимонника - 4 мл
Елеутерококковий екстракт - 4 мл
Мед - 60 гр
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
З'єднати настої, розчинити в суміші мед. Ввести самогон,дати настоятись на прлтязі 2 х-3 х тижнів профільтрувати отриману рідину.
Настоянка на дубовій корі «Пряна»
Інгредієнти
Кора дуба - 2 ч. л.
Гвоздика - 3 шт.
Кориця - 1 гр
Ваніль - 1 гр
Мед - 1 ч. л.
Самогон - 2 л
Спосіб приготування
Кору дрібно роздрібнити, всипати спеції, підсолодити медом, перемішати. Масу залити в самогоні, настоювати 2 тижні. Пропустити настій через фільтр.
Настоянка «Золота»
Інгредієнти
Липовий цвіт - 25 гр
Материнка - 15 гр
Корінь аїру - 15 гр
Листки малини - 50 гр
Самогон - 600 мл
Настоянка родіоли рожевої - 4 мл
Вода - 300 мл
Спосіб приготування
Суху сировину замочити в самогоні, витримати 2 тиждні. Зцідити настій, влити екстракт родіоли, розвести водою. Дати напою настоятися близько 3 тижднів, профільтрувати.
Настоянка «Лимонна»
Інгредієнти
Цедра лимонна - 100 гр
Сіль - щіпку
Перець чорний горошком - 6 шт.
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
Цедру подробити, посолити, приправити перцем. Влити самогон, залишити на 5 тижнів, регулярно струшуючи бутель. Процідити настій.
Настоянка «По мисливські»
Інгредієнти
Ягоди ялівцеві - 50 гр
Корінь хрону - 40 гр
Насіння кропові - 50 гр
Сіль - щіпку
Перець чорний мелений - 2 гр
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
Хрін протерти, змішати все тверді складові, залити самогоном. Витримувати в теплі до 2 -ох тижнів, періодично струшуючи ємність. Профільтрувати настій.
Настоянка «перчене гостра»
Інгредієнти
Перець чорний мелений - 10 гр
Перець запашний - 10 гр
Масло Кардамонови - 2-3 краплі
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
Засипати обидва види перцю в посудину, додати масло. Залити гостру масу самогоном. Почекати 2 тижні, злити настій, пропустити через фільтр.
Настоянка на «Брусниці»
Інгредієнти
Брусниця- 1,5 кг
Самогон - 1 л
Мед (цукор) - за смаком
Спосіб приготування
Вимиту і просушену ягоду потовкти. Викласти журавлинну масу в бутель, підсолодити. Залити ягоду самогоном, відправити на 3,5 тижні в тепло. Пропустити через марлеву додатково підсолодити до смаку, процідити, витримати настій ще 1 тиждень. .
Настоянка «По рибальські»
Інгредієнти
Часник - 3-4 зубці
Перець чорний мелений - 3 гр
Лист лавровий - 5 гр
Цукор - 30 гр
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
Часник дрібно нашаткувати, листя лаврові розтерти, з'єднати в загальну масу. Посипати перцем і цукром, замочити суміш в самогоні. Дати рідині насититися, регулярно помішуючи, 7 діб. Пропустити настій через фільтр.
Настоянка «Чайна» з родзинками
Інгредієнти
Чай чорний - 2 ч. л.
Самогон - 600 мл
Ізюм - 2 ст. л.
Цукор - 1 ст. л.
Перець горошком - 5-6 шт.
Лист лавровий 1 - 2 шт.
Ванілін - щіпку по бажанню
Метод приготування
Всі сухі інгредієнти змішати, залити самогоном. Поставити в теплий закуток на 2 тиждні. Зцідити рідину і пробувати.
Настоянка з горобини на самогоні
Для створення яскравого, запашного напою використовують як помаранчеву лісову ягоду, так і садову чорноплодну. Аналогічним способом готують журавлинну і смородинову настоянку. Цукор додають за бажанням, можна обійтися без підсолоджування. Для додання пряного аромату в напій кидають кілька гвоздикових зерен. Горобину заготовляють після перших заморозків.
Інгредієнти
Горобина - 1 кг
Самогон - 1 л
Цукор - 0,35 кг
Спосіб приготування
Ягоди підвялити в духовці або гарненько розім'яти. Засипати цукром, вимішати масу, залишити на пару днів. Залити настій самогоном, відправити на 1-2 місяці в темряву, не забуваючи регулярно трусити напій. Зцідити і профільтрувати рідину.
Настоянка «Слов'янська»
Інгредієнти
Звіробій - 30 гр
Буркун - 30 гр
Материнка - 15 гр
Горобина сушена - 45 гр
Малина сушена - 45 гр
Яблука сушені - 45 гр
ванілін - 1 гр
Самогон - 1 л
Спосіб приготування
Змішати трави і сухофрукти, додати ванілін. Залити суміш самогоном, витримати тижнів 2, профільтрувати.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |