Питні настоянки з ягід глоду
Настоянки глоду асоціюються з аптечними препаратами в темних флаконах. Не всі знають, що з цих ягід можна приготувати не тільки лікувальні, але і звичайні питні настоянки. Саме рецепти для приємного проведення часу ми розглянемо далі.
Підійдуть ягоди будь-якого сорту (всього існує більше 300 видів глоду) і кондиції: сушіння (переважно), підв'ялений або свіжі (потрібно в 2 рази більше, ніж вказано в рецептах). Аби плоди не були зіпсовані і підгнилими. Найсмачніші і красиві бояришніковая настойки виходять з червоних ягід.
Алкогольна основа принципового значення не має. Годиться магазинна горілка, розбавлений водою до 40-45% етиловий спирт, коньяк, джин або добре очищений самогон.
Увага! Навіть в невеликих дозах екстракт глоду впливає на нервову і серцево-судинну системи, не варто сильно захоплюватися цими напоями.
Класичний рецепт настоянки глоду на горілці
Міцне домашнє спиртне з добре збалансованим, м'яким смаком і приємним ароматом. Ще одна перевага - простий рецепт приготування.
Складові:
горілка (самогон, спирт 40-45%) - 1 літр;
сушені ягоди глоду - 1 стакан без гірки;
кориця - 1 паличка (середня);
ванілін - 1 щіпка (або полпакетіка ванільного цукру);
мед (цукор) - 1 столова ложка.
рецепт:
1. Глід засипати в банку, залити горілкою, герметично закрити.
2. Настоювати в темному приміщенні з кімнатною температурою 20-25 днів, поки ягоди не стануть безбарвними або злегка жовтими (втратять первісне забарвлення). Струшувати банку раз в 5-7 днів.
3. Готовий глодовий настій профільтрувати через марлю, ягоди віджати.
4. Мед розтопити на водяній бані (для цукру нагрівання не потрібно), змішати з ваніліном і корицею, потім додати в настій. Перемішати. Кількість підсолоджувача можна змінювати на свій розсуд.
5. Щільно закрити, поставити на 7-10 днів в темне, прохолодне місце.
6. Профільтрувати напій через вату (за бажанням, щоб позбутися від каламуті), розлити в пляшки для зберігання. Термін придатності - до 3-х років. Міцність - 33-36%.
Домашня настоянка глоду з шипшиною
Додавання шипшини привносить в напій легку кислинку, а калган робить настоянку злегка гіркого з легкими «коньячним» нотками.
Складові:
горілка - 0,5 літра;
сушені ягоди глоду - 2 столові ложки;
сушені ягоди шипшини - 1 столова ложка;
мелений корінь калгану - половина чайної ложки (за бажанням);
цукор - 50 грам;
вода - 50 мл.
рецепт:
1. Ягоди помістити в банку, залити горілкою, щільно закрити.
2. Настоювати 30 днів у теплому, темному місці. Раз в тиждень збовтувати.
3. Процідити настій через марлю, ягоди добре віджати (більше не потрібні).
4. Змішати воду і цукор (пропорції можна змінити за смаком), довести до кипіння, проварити 3-5 хвилин, знімаючи піну з поверхні. Охолодити до кімнатної температури.
5. Влити холодний цукровий сироп в настій. Перемішати.
6. Закрити. Настоювати ще 3-5 днів при тих же умовах. Розлити в пляшки для зберігання. Міцність - 30-32 градуси. Термін придатності - 3 роки. Подавати напій охолодженим.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |