Самогон з житнього борошна і солоду
Житнє борошно - 5 кг.
Солод - 1 кг.
Дріжджі - 60 г (пресованих) або 15 г (сухих).
Вода - 24 л.
Ось ще одна методика приготування житнього самогону з використанням солоду і борошна.
У ємність з окропом (буде потрібно 20 л) засипте житнє борошно (5 кг) будь-якого сорту. Щоб якісно промісити суміш, можна скористатися дрилем з прикріпленою до неї насадкою-міксером
Дайте постояти 1-2 години, за цей час борошно розваритися і перетворитися в густу кашу
Остудіть до температури в 62 градуси
До сусла додайте перемелений солод (1 кг) або пророщену пшеницю (зелений солод), перемелений в блендері
Закрийте і закутайте ковдрою ємність і дайте постояти ще 1 годину
Остудіть майбутню брагу до 25-28 градусів
Додайте дріжджі. З огляду на бурхливий характер бродіння, супроводжуваного виділенням піни, заздалегідь обзаведіться досить місткою бродильной ємністю
Щоб Забрідь брага НЕ перелилася через краї посуду, перемішуйте її якомога частіше. Можна запобігти цьому небажаний процес, виливши на поверхню браги кілька ложок рослинного масла або присипавши її невеликою кількістю раскрошенного печива
Тривалість бродіння браги - приблизно дев'ять діб
Переженіть брагу два рази, для першої перегонки вам знадобиться паро-водяний котел. Або ретельно відіжміть брагу через кілька шарів марлі тим самим позбувшись твердий частин, в іншому випадку брага підгорить
Бездріжджовий спосіб приготування
Самогон з жита, отриманий без дріжджів, вимагає приготування так званого Заброда, технологія виготовлення якого складається з наступних етапів:
Приготувавши сироп з 600 г цукру і трьох літрів води, охолодіть його до 20 градусів
Три кілограми жита помістіть в емальовану або скляну ємність і залийте охолодженим сиропом. Приготовану закваску залиште в теплому приміщенні і в відкритому посуді на кілька (від трьох до п'яти) діб
При перших ознаках активного виділення вуглекислого газу, супроводжуваного появою піни і характерного кислого запаху, перемістіть заброд в бродильну ємність і залийте теплим сиропом, приготованим з цукру (2,4 кг) та води (12 л)
Встановіть гідрозатвор на бродильно ємність, відправте її в тепле приміщення
Середня тривалість періоду бродіння становить не менше двох тижнів (це багато в чому залежить від температури приміщення). Сигналом готовності браги до перегонки є припинення активного газоутворення і осідання зерна на дно бродильної ємності. Готова до перегонці бражка, приготована на «диких дріжджах», набуває гіркуватий смак
Зробіть подвійну перегонку. Перша, що закінчується отриманням спирту-сирцю, здійснюється швидким способом, що не передбачають відбору фракцій. Друга перегонка виконується повільно, з ретельним відділенням «голів» і «хвостів» від «тіла» - питної частини відбору
Самогон, отриманий з браги на «диких дріжджах», виходить м'який. Його характерною ознакою є кислуватий запах з ледве відчутним ароматом жита.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |