Свиняча рулька, запечена в пиві по-баварськи з квашеною капустою і медом
Свиняча рулька - частина передньої ноги, прилегла до колінного складу, ще називається гомілкою, передпліччя або свинячий окіст. При заготівлі м'яса межами відділення від інших частин є колінний і ліктьовий суглоби. Один з найбільш вдалих варіантів приготування - маринування рульки в пиві з подальшим запіканням в духовці. У Баварії це блюдо називають «Schweinehaxe» і подають на Октоберфесті, а в Чехії запечена рулька відома, як «Печено вепрево коліно» і поєднується не тільки з пивом, а й будь-яким міцним спиртним. Ми розглянемо класичний німецький рецепт.
Бажано використовувати свіже м'ясо, тоді запах буде більш насиченим, а смак м'якший. Попередньо шкурку треба ретельно очистити від щетини, поскоблить ножем . Знімати шкіру не можна - втрачається частина смаку.
Потрібне якісне пиво з яскравим хмельовим ароматом і без явних спиртових тонів. У Німеччині рульку запікають в темному пиві, так як воно вважається більш насиченим, проте, щоб отримати дуже ніжне м'ясо, можна взяти і світлий сорт. Після запікання в духовці весь алкоголь випарується, тому готова страва вийде безалкогольною.
Інгредієнти на 4-6 порцій:
свиняча рулька - 2 кг (можна взяти 2 штуки по 1 кг);
пиво (зазвичай темне) - 1,5-2 літра;
ріпчаста цибуля - 1 штука (середня);
морква - 100 грам;
селера - 100 грам;
часник - 1 головка;
лавровий лист - 3 штуки;
чорний перець горошком - 3 штуки;
запашний перець горошком - 5 штук;
кмин - 1 щіпка;
сіль - 1 столова ложка;
гвоздика - 3-5 бутонів;
для гарніру:
квашена капуста - 1 кг;
цибулина - 1 штука;
кмин - половина чайної ложки;
коріандр (подрібнений) - половина чайної ложки;
рослинне масло - 4 столові ложки;
пивний бульйон - ¾ склянки;
для соусу:
гірчиця - 2 столові ложки;
мед (рідкий) - 2 столові ложки;
бульйон - 100 мл.
Набір спецій можна змінювати на свій розсуд, в інгредієнтах вказано традиційний баварський склад. Найбільш підходящим гарніром до свинячої рульки є правильно підготовлена квашена капуста з медовим соусом, але можна просто подати м'ясо, пропустивши п'ятий і шостий етапи приготування.
Рецепт рульки в пиві
1. Помиту і обсушену рульку покласти в каструлю для варіння. Залити пивом.
Увага! Пиво має повністю покрити м'ясо, тому вибирайте обсяг каструлі так, щоб витратити мінімум пінного напою.
2. Поставити на сильний вогонь і довести рульку в пиві до кипіння.
3. Поки суміш закипає, почищену моркву нарізати великими кружечками, селера - великими шматочками. В цілу почищену цибулину увіткнути бутони гвоздики, а часник просто розділити на зубчики і зняти шкірку.
4. З киплячого пива зняти піну, додати в каструлю овочі та спеції. Зменшити потужність плити до мінімуму. Варити рульку в пиві 2 години під кришкою. Через 60 хвилин з моменту внесення спецій перевернути м'ясо.
5. Приготувати гарнір: на розігрітій сковороді з рослинним маслом обсмажити нарізану тонкими півкільцями цибулю до золотистої скоринки. Капусту віджати від розсолу і викласти на сковорідку. Обсмажити на середньому вогні до м'якості, потім зменшити потужність до мінімуму, влити пивний бульйон з каструлі і протушкувати 30-40 хвилин.
6. Зробити соус: змішати в глибокій ємності мед, гірчицю і бульйон.
7. Зварену рульку дістати з пива, злегка остудити, рясно змастити соусом з усіх боків і викласти на деко
8. Розігріти духовку до 160 ° C, запікати рульку 30 хвилин, щоб з'явилася золотава скоринка, кожні 5-6 хвилин поливаючи м'ясо соусом і пивним бульйоном з каструлі.
9. Готову страву вийняти з духовки, викласти на центр великої тарілки для подачі. Простір, що залишився заповнити тушкованою квашеною капустою. Можна додатково прикрасити овочами або рубаною зеленню.
До горілки і інших міцних спиртних напоїв подавати м'ясо гарячим, до пива - теплим чи холодним.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |