Традиційна гірка настоянка на травах
Багато міщан цікавилися приготуванням спиртних напоїв, вони створювали в маєтках винокурні, на яких проводили експерименти. Значні фінансові ресурси, досить високий рівень освіти і наявність вільного часу дозволили удосконалити обладнання для перегонки.
Рецепт
Складові:
самогон (спирт 60-80%) - 1 літр;
подрібнений корінь калгану (перстачу) - 10 грам;
звіробій - 5 грам;
перцева (англійська) м'ята - 5 грам;
ромашка - 5 грам;
полин - 1 грам;
аніс - 10 грам.
До складу можна додати (або прибрати) будь-які трави, створюючи унікальний рецепт. Традиційно цукор не використовувався, настоянка повинна бути гіркою. У деяких окремих випадках зустрічається мед. Використовувати горілку не рекомендується, оскільки її міцність занадто низька. Мінімальний вміст спирту в алкогольній основі - 60%.
приготування:
1. Трави скласти в банку для настоювання.
2. Залити міцним самогоном або спиртом. Перемішати.
3. Банку щільно закрити кришкою. Поставити на 14-16 днів в тепле темне місце. Раз в 2-3 дня збовтувати.
4. Профільтрувати настій через 3-4 шари марлі або щільну тканину, добре віджавши макуху.
5. Розлити готовий настій в пляшки для зберігання (бажано з темного скла), герметично закрити. Перед дегустацією залишити на 2-3 дня для стабілізації смаку.
Зберігати в темному місці. Термін придатності до 5-ти років.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |