Зубрівка - рецепт гіркої настоянки на горілці
Зубрівка »- горілка золотисто-салатового кольору міцністю 40 градусів з легким ароматом і присмаком свіжоскошеної трави. Відноситься до класу гірких настоянок. Промислове виробництво напою налагоджено в Польщі і Білорусі, але технологію легко відтворити в домашніх умовах, оскільки рецептура точно відома. Класичний склад «Зубрівка»: алкогольна основа (горілка), однойменна трава і трохи цукрового сиропу. Все це змішують в певних пропорціях, потім настоюють.
«Зубрівка запашна (Hierochloë odorata)» - багаторічна трава з приємним стійким запахом, в дикій природі росте в Біловезькій пущі, є їжею для зубрів, звідси і назва. В англомовних країнах зубрівку ще називають «sweetgrass», що в перекладі означає «солодка трава». Ця рослина використовують не тільки в лікеро-горілчаної промисловості, а й у кулінарії як приправу і харчову есенцію.
Трава зубрівка містить глікозид кумарину - речовина, визнане в США небезпечним для здоров'я. Але шкода настає тільки при тривалому і систематичному попаданні в організм. При цьому саме кумарин формує у настойки аромат свіжого сіна, підвищує апетит і покращує травлення.
Складові:
горілка (самогон, спирт 40-45%) - 1 літр;
суха трава зубрівка - 1-2 стеблинки;
цукор - 1 столова ложка;
вода - 2 столові ложки.
У класичній пропорції на 1000 кг горілки потрібно 2 кг трави. У домашніх умовах для простоти підрахунків припустимо, що літр горілки за вагою дорівнює 1-му кілограму. Цукровий сироп пом'якшує смак, але не дає явної солодкості, оскільки його концентрація в розчині незначна.
Як алкогольна основа підійде горілка або розведений етиловий спирт (бажано зерновий). Можна зробити «Зубрівку» на самогоні, але раджу використовувати добре очищений дистилят подвійної перегонки, щоб противний запах не перебив характерний аромат, яким славиться ця настоянка.
Рецепт «Зубрівка»
1. Траву порубати на дрібні шматочки, потім скласти в банку. Можна не подрібнювати зубрівку, тоді напій виглядає ефектніше і більше схожий на магазинний аналог, але час настоювання збільшиться на 5 днів.
2. Змішати цукор з гарячим окропом. Охолодити до кімнатної температури. Зняти білу піну з поверхні в разі появи.
3. Залити зубрівку в банку алкогольної основою, додати сироп. Перемішати.
4. Банку щільно закрити кришкою. Поставити на 14 днів (якщо трава настоюється цілком - 20 днів) в темне тепле місце.
5. Профільтрувати настоянку через марлю, складену в 2-3 шари. З цілої травою можна залишити як є.
6. Розлити напій в пляшки, герметично закрити.
Джерело: http://alcogradus.at.ua |